ÜYE GİRİŞİ
Üyelerimize özel indirim ve ayrıcalıklardan yararlanmak için giriş yap!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Üye olarak ayrıcalık ve fırsatlardan yararlanma hakkına sahip olabilirsin!
Sosyal Hesaplarla Üye Olabilirsin.

4 Mevsim Lastik Nedir? Yaz Ve Kış Lastiklerinden Farkı Nedir?

02-05-2018 15:20
4 Mevsim Lastik Nedir? Yaz Ve Kış Lastiklerinden Farkı Nedir?

Dört mevsim lastikler çok sert ve yoğun kar yağışı almayan bölgeler için üretilen üçtepe kar logosu bulunan, yazın ve kışın da kullanılabilen lastikler dir. Tüm kış lastiği standartlarına uygun olarak üretilirler. Bu lastikler yıl içerisinde çok yoğun kar yağan bölgeler için kullanıma çok uygun değildir. Çok sıcak yaz günlerinde kuru zemin üzerinde kabul edilir seviyede olmasına rağmen yaz lastikleri kadar etkili fren mesafesine ve yol tutuşuna sahip değillerdir. Aynı şekilde çok sert ve soğuk iklimlerde, aşırı karlı ve ıslak zeminlerde ise kış lastikleri kadar etkili fren mesafesine, su tahliyesine ve çekiş gücüne sahip değillerdir. Dört mevsim lastikler İstanbul gibi çok yoğun kar yağışı almayan şehirlerde orta düzey araçlarda şehir içinde kullanmak için son derece idealdir. Dört mevsim lastiklerde kalite çok önemlidir çünkü kalitesiz bir dört mevsim lastiği tercih ettiğinizde ne yazın yaz lastiğinden nede kışın kış lastiğinden beklenen performansı yeterli seviyede alamazsınız.

 

Dört Mevsim Lastiklerinin Olumlu ve Olumsuz Yönleri

 

Dört mevsim lastik kullanmanın farklı artıları ve eksileri vardır. Artılarından bahsedecek olursak;

* Dört mevsim lastikler kullanıcıyı lastik değiştirme, depolama ve ayrı bir kış lastiği alma maliyetlerinden kurtarır. Alırken biraz pahalı gibi görünse de uzun vadede daha ekonomiktir.
* Havanın +7 derecenin altına düştüğü sıcaklıklarda yaz lastikleri gibi donma yapmazlar, yaz lastiklerinden daha güvenlidirler.
* Kar yağışının olmadığı kış günlerinde kış lastiklerinden daha iyi yola tutunurlar ve kış lastiğine oranla daha az yakıt tüketirler.
* Dört mevsim lastiklerin diş derinliği yaz lastiklerinden daha fazladır ve bu sayede daha uzun bir kullanım ömrüne sahiptirler.

     

    Eksilerine değinecek olursak;

    • * Performans sergilemek için üretilmemişlerdir, yüksek performans beklentilerini karşılamazlar.
    • * Yapısından dolayı yaz lastiğine göre daha çok yakıt tüketimine sebep olurlar.
    • * Kar yağışlı ve sert kış koşullarında karlı ve buzlu zeminlerde bir yere kadar yeterli olsalar da iyi bir kış lastiğinin gösterdiği performansı gösteremezler.
    • * Çok sıcak havalarda ve sıcak asfaltta yaz lastikleri kadar yola tutunamazlar ayrıca fren mesafesi ve viraj alma konularında yaz lastikleri kadar başarılı değillerdir.

     

    Gerçek Dört Mevsim Lastiği Nasıl Olur?

    Dört mevsim lastikleri yaz lastiklerinden daha derin dişlere sahiptir ve kış lastikleri kadar yoğun olmasa da kılcal damarlara (lamellere) sahiptirler. Genellikle yumuşak hamurdan yapılırlar.

    Lastiğin gerçek dört mevsim lastiği olup olmadığını yanağındaki işaretlerden anlayabilirsiniz.

    4 mevsim lastik işareti M+S ve Kar tanesi işaretleri var ise lastik kış koşulları için onaylanmış gerçek bir dört mevsim lastiğidir.

    Gerçek bir dört mevsim lastiği -5 dereceye kadar beklentilerinizi karşılar.

     

    Dört Mevsim Lastik İle Yaz Lastiği Arasındaki Farklar

    Bu lastiklerin üretim amacı birbirinden farklıdır. Yaz lastiği sıcak havalarda ve kuru zeminde en iyi performansı vermek amacı ile üretilirken dört mevsim lastikler kışın yetersiz kalmamak, yazın ise ortalama bir performans sergilemek amacı ile üretilirler.

    En temel farkları lastik yapısıdır. Yaz lastiğinin diş derinliği daha kısadır, hamuru daha serttir, kılcal damarları bulunmaz. Dört mevsim lastikler daha yumuşaktır, kış aylarında yetersiz kalmaması için kış lastikleri kadar olmasa da kılcal damarları vardır ve diş derinliği daha çok olduğu için kullanım ömrü daha fazladır.

     

    Bu lastiklerin farklarından bahsedersek;

    Yaz lastikleri
    • * 7 derecenin üzerinde üstün performans sağlamak amacı ile üretilmiştir.
    • * Karlı ve buzlu zeminde çok güvensizdirler ve 7 derecenin altında donarak sertleşirler.
    • * Diş derinlikleri 4 mevsim lastiklere göre daha azdır.
    • * Daha az yakıt tüketirler.

    Dört Mevsim Lastikleri

    • * -5 dereceye kadar yeterli performansı sağlamak amacı ile üretilmişlerdir.
    • * Yaz aylarında sorunsuz şekilde kullanılabilirler ve kışın şartlar aşırı zorlu olmadıkça yeterli performansı gösterirler.
    • * Daha fazla diş derinliğine sahiptir, bu sayede daha uzun ömürlü kullanılabilirler.
    • * Yaz lastiğine oranla % 2-3 daha çok yakıt tüketirler.

       

      Türkiye de Satışta Olan Gerçek 4 Mevsim Lastik Modellerinden Bazıları

      Bu başlıkta piyasada satışta olan gerçek dört mevsim lastikler arasında kalitesini kanıtlamış lastik modellerinden bahsedeceğiz.

       

      Ülkemize ilk 4 mevsim lastiği Goodyear markası tarafından Vector 4Seasons modeli ile satışa sunulmuştur.

       Autobild Goodyear Vector 4season Gen 3 Lastik Test Sonuçları

      Vector 4Seasons tüm iklimler de ve koşullarda en iyi performansı göstermek için Goodyear'ın weather reactive ( iklim reaksiyonu) teknolojisini kullanarak lastiğin mevsimsel farklılıklara uyum sağlaması için üretilmiştir. Yoğunluğu yüksek 3B zikzak dişleri sayesinde başarılı bir kar ve buz çekişi sunar ve bu lastik kış lastiklerinin gerektirdiği özellikleri karşıladığını gösteren kar tanesi sertifikasına sahip ilk 4 mevsim lastiğidir. Goodyear hafif ticari araçlar için ise Cargo Vector modelini üretmektedir.

       

      4 mevsim lastik konusunda Michelin markası CrossClimate 2 ve CrossClimate SUV 2 modeli ile ülkemizdeki dört mevsim lastik anlayışına yeni bir soluk getirmiştir. Kullanıcıların %92 gibi bir oranla beğendiği ve memnun kaldığı bir lastik olarak piyasada yer edinmiştir.

       

      Pirelli ise Scorpion Verde All Seasons modeli ile Suv ve Crossover araçlar için ilk yeşil performans lastiklerini üreterek dört mevsim lastikler arasında yerini almıştır.

       

      İtalyanların dünyaca ünlü lastik markası Pirelli aynı zamanda Carrier All Seasons modeli ile hafif ticari araçlar içinde dört mevsim lastik üretmektedir.

       

      Amerikan ithal gelen BF Goodrich markası ise G-Grip All Season modeli ile otomobiller için 4 mevsim lastik üretmektedir.

       

      Bf Goodrich All Terrain T/A KO2 modelini 4x4/SUV araçlarının asfalt ve arazı koşulları için üretirken Urban Terrain T/A modelini ise aynı araçların asfalt zeminde kullanımı için üretmektedir.



      Yerli markalarımızdan olan Starmaxx lastiklerinin dört mevsim kullanıma uygun geliştirdiği ve ekonomik fiyatları ve performansı ile dikkat çeken Maxx Out ST582 modeli oluyor.


      Bridgestone Weather Control A005 Evo modeli ile sürücüler tarafından oldukça bilinmekte ve talep edilmedir. 2023 yılında piyasaya sürülen yeni Turanza All Season 6 ise performans araçlarına yönelik 4 mevsim ihtiyaçlarına yönelik çözüm üretmektedir.  

      Güney Kore'nin tanınmış markası Kumho ise Solus HA32 4 Seasons model ismi ile dört mevsim lastik üretmektedir.

       

      İtalyanların bir diğer lastik üreticisi Momo ise, dört mevsim lastik kullanıcıları için 4Run M4 All Seasons modelini ve diğer tüm 4 Mevsim lastiklerini polatlastik.com dan en uygun fiyatlarla ve vade farksız taksit seçeneği ile sipariş verebilirsiniz.

      IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.