ÜYE GİRİŞİ
Üyelerimize özel indirim ve ayrıcalıklardan yararlanmak için giriş yap!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Üye olarak ayrıcalık ve fırsatlardan yararlanma hakkına sahip olabilirsin!
Sosyal Hesaplarla Üye Olabilirsin.

Kış Lastiği Nedir? Özellikleri ve Faydaları Nelerdir? | En İyi Kış Lastikleri

18-07-2018 17:19
Kış Lastiği Nedir? Özellikleri ve Faydaları Nelerdir? | En İyi Kış Lastikleri

Kış lastiği +7 derecenin altında güvenli sürüş için kullanılması gereken bir lastik türüdür. Kış lastikleri "lamel” denilen gözle görülebilen kılcal damarlara sahiptirler. Yaz lastikleri hava +7 derecenin altına düştüğünde, yapıları soğuk iklime uygun olmadığı için sertleşmeye başlarlar, sertleşen lastikler güvenli bir şekilde yavaşlama, durma ve kalkış gerçekleştiremezler. Bu yüzden kış lastiklerinin üretiminde kullanılan malzeme silica esaslı olup yaz lastiklerine oranla daha yumuşaktır ve soğuk havalarda yaz lastiği gibi sertleşip donma yapmazlar.


Kış Lastiğini Nasıl Anlarız?



Gerçek kış lastiklerinin üzerinde mutlaka karlı dağ logosu olur. Bu logo lastiğin "RMA” ve ASTM şartlarını karşıladığını ve gerçek bir kış lastiği olduğunu ifade eder. Türkiye’de (M+S) işaretinin kar lastiği yerine geçebileceğini ve aynı işlevi görebileceği yönünde yanlış bir algı vardır. Aşağıdaki başlıklarda (M+S) ifadesinden ve kış lastiği ile arasındaki farklardan bahsedeceğiz.


(M+S) Lastik nedir?


(M+S) İfadesindeki "M” harfinin açılımı "Mud” şeklindedir ve çamur anlamına gelir, bu lastiğin çamurda iyi bir performans gösterdiği anlamına gelir. "S” harfinin açılımı ise "Snow” şeklindedir ve kar anlamına gelir. (M+S) işareti olan lastikler emsallerine göre %10 daha fazla çekiş sağlarlar. (M+S) işareti olan lastik karlı tepe logosuna sahip değil ise kış lastiği değildir. Kısacası (M+S) sadece lastiğin çekiş kuvvetinin emsallerinden fazla olduğunu ifade eder.


Kar Lastiği Nedir, Kış Lastiğinden Farklı mıdır?


Kar lastiği olarak ayrı bir sınıf kesinlikle yoktur. Genellikle ucuz olan bazı markalar ise karlı zeminde performansı rakip markalardan daha iyi olan fakat kuru ve ıslak zeminde belirgin şekilde güvensiz ve kötü olan lastikleri "kar lastiği” adı altında satmaktadır.


Dört Mevsim Lastiği Nedir?


Gerçek dört mevsim lastiklerinin üzerinde mutlaka karlı tepe logosu vardır. Yukarıdaki başlıklarda belirttiğimiz gibi karlı tepe logosu olmayan hiçbir lastik +7 derecenin altında kullanmak için yeterli performansa sahip değildir. Dört mevsim lastiği kış koşullarında yaz lastiklerinden daha iyilerdir fakat kış lastikleri kadar iyi bir fren mesafesine sahip değillerdir. Kış koşullarının çok sert olmadığı iklimlerde sürücüyü lastik sökme/takma, depolama ve kış için ayrı bir kış lastiği alma maliyetinden kurtardığı için tercih edilebilir. Karlı tepe ve M+S logolarına sahip olan gerçek dört mevsim lastiklerine Michelin markasının "Crossclimate" Nokian markasının " Weatherproof " Amerikan BF Goodrich firmasının "All Terrain KO 2” Goodyear markasının "Vector ForSeasons Gen-2” Kore’den ithal Kumho markasının "Road Venture AT51” aynı şekilde Kore markası olan Nexen firmasının "N’Priz 4S” en başarılı üreticilerden biri olan Pirelli’nin "Cinturato All Seasons ve Scorpion Verde All Season” ve Japon devi Yokohama firmasının "Geolandar A/T” modellerini örnek verebiliriz. Michelin ticari araçlar için Agilis CrossClimate modelini üretmektedir. Kar tepe logosu olmayan hiçbir lastiğin gerçek anlamda dört mevsim lastiği olmadığı bilinmelidir. Piyasada 4 mevsim diye satılan yaz lastiklerinin gerçekte kış sertifikalı 4 mevsim lastiği olmadığının bilinmesi gerekmektedir.


Kar Yağmıyorsa Kış Lastiği Kullanılmalı mı ?


Hava +7 derecenin altında ise evet kullanılmalıdır. Bazı sürücüler kış lastiğinin sadece karda kullanmak için üretildiğini zannetmektedir fakat bu yanlıştır. Kar yağmasa dahi hava +7 derecenin altında ve zemin ıslak ise yaz lastikleri kış lastiklerine oran ile ortalama %30 daha uzun mesafede dururlar. Bu yüzden kış lastiği kullanmak için kar yağmasını beklemeyin. Unutmayın kar lastiği değil KIŞ LASTİĞİ.


Ayrıca ülkemizde sadece çeker lastiklere kış lastiği takmak gibi yanlış bir sürücü alışkanlığı vardır, fakat bu riskli bir harekettir çünkü iyi bir frenleme için tüm tekerlerde kış lastiği olması çok önemlidir.


Kalitesi İle Kendini Kanıtlamış Kış Lastiği Modelleri


Bir kış lastiğini iyi olarak tanımlayabilmek için dikkat etmemiz gereken özellikler vardır. Bunları lastiğin kuru ve ıslak zemindeki frenleme mesafesi, kaygan zemindeki çekiş gücü, yumuşaklığı, yol tutuşu, yakıt tasarrufu, lastiğin çıkardığı sesin seviyesi ve lastiğin potansiyel ömrü olarak sıralayabiliriz.


Kış lastikleri sert hava şartlarına uyum sağlamak ve karlı, kaygan zeminlerde sürücüyü yarı yolda bırakmamak için üretilmektedir, bu yüzden teste tabi tutulur iken şartları zorlamak gerekir. Kaliteli kış lastiklerini karşılaştırmak ve modeller hakkında fikir sahibi olmak için dünya çapında itibar edilen Alman bağımsız otomotiv kuruluşu ADAC tarafından yapılan ve değerlendirilen testlerinin sonuçlarını inceleyeceğiz.


2017 yılında ADAC, otomobiller arasında popüler bir ebat olan 195/65R15 ebadında hız indeksi "T” olan 16 adet kış lastiği modelini inceledi.


  • Continental WinterContact TS860
  • ESA-Tecar Super Grip 9
  • Kleber Krisalp HP 3
  • Dunlop Winter Response 2
  • Goodyear UltraGrip 9
  • Hankook RS2 W452
  • Vredestein Snowtrac 5
  • Yokohama W.drive V905
  • Falken Eurowinter HS01
  • Firestone Winterhawk 3
  • Nokian WR D4
  • Michelin Alpin 5
  • Aelous SnowAce 2 AW08
  • Kumho WinterCraft WP51
  • Sava Eskimo S3+
  • Semperit Master Grip 2

16 model arasında yapılan bu test sonucunda Alman devi Continental markasının "WinterContactTS860” modeli kuru, ıslak, karlı ve buzlu zeminlerin hepsinde kalitesini ispatlayarak birinci olmuştur. 195/65R15 ebadında ki kış lastikleri arasında Michelin Alpin 5 aşınmaya en dayanıklı lastik seçilmiştir. 2018 yılı temmuz ayında Michelin Alpin 6 kış lastiği polatlastik.com da satışa başlamıştır.


Dünyanın en güzel coğrafyalarından birine sahip olan ülkemizin bir çok şehrinde 4 mevsim dolu dolu yaşanmaktadır. Unutmayın kış mevsimi geldiğinde sizin ve sevdikleriniz için en doğru davranış aracınıza kış lastiği takmaktır. Kış mevsiminin çok sert geçmediği şehirlerde dört mevsim lastiği kullanmak yaz lastiği kullanmaya göre daha güvenli ve akıllıca bir davranış olacaktır.

Tüm kış lastiği, yaz lastiği ve dört mevsim lastiği ihtiyaçlarınız için www.polatlastik.com u güvenle tercih edebilirsiniz. Uygun ödeme koşulları ve ücretsiz kargo imkanı ile müşterilerimizin hizmetindeyiz.

 

Polatlastik.com dan kış lastiği siparişi vermek için tıklayın.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.